Historiaa
Lähde: https://kartta.vaasa.fi/Huvilaelamaa/Maakunta
"Skatan
Lingonskärsuddenissa oli kalastusleiri jo 1700-luvulla. Vanhimmat säilyneet rakennukset ovat 1800-luvun alusta. Nk. "herrbastun" on pieni, punamullattu mökki, jota kaupungin porvarit käyttivät ollessaan kalassa Kristiinankaupungin saaristossa. 1800-luvun puolivälissä kaupungin yläluokka alkoi rakentaa kesähuviloita alueelle. Alueella on tällä hetkellä n. 13 kesähuvilaa, aittaa, ulkorakennusta ja venevajaa.
Huviloista mainittakoon entinen Kalkmagasinet. ("Kalkkimakasiini"), joka siirrettiin alueelle 1913. Majesteettisen yksinäisenä sijaitseen Skatanin itärannalla kapteeni Wilhelm Hagenin iso Necken huvila vuodelta 1897. Rakennus sai toisen kerroksensa 1910-luvulla. Luotsi Sundmanin mökki 1800-luvulta on kesäkäytössä. Sekä Wendelinin että Ekmanin suvuilla oli myös huvilat alueella. Vapaus- ja sisällissodan aikana venäläiset joukot ottivat monet kesämökit omaan käyttöönsä."
"Kristiinankaupunki
Kristiinankaupungin suurten ja vanhojen huviloiden rakentamisaika sijoittuu huvila-kulttuurin synty- ja varhaiskauteen 1800-luvun lopulle. Kristiinankaupungin suuruudenaika sijoittuu samalle teollistumisen ja suurten purjelaivojen ajalle, jolloin Kristiinankaupunki oli maan kolmanneksi suurin merenkulkukaupunki. Kristiinankaupungissa kerrotaan asuneen 1800-luvulla jopa 200 merikapteenia. Laivanvarustajilla oli varaa rakentaa suuria kaupunkitaloja sekä huviloita. Tekninen kehitys ajoi kuitenkin purjelaivojen ohi ja laivanrakennus sekä merenkulku lamaantui 1800-luvun lopulla ja seurauksena oli konkursseja, kurjuutta ja jopa itsemurhia.
Kaupungin kerma koostui 1800-luvulla laivanvarustajista, kauppiaista, porvareista sekä merikapteeneista perheineen. Kaupungin yläluokka rakensi suuria taloja, jotka vielä tänään tunnetaan rakentajiensa, ensimmäisten omistajiensa nimillä. Sama väki rakensi myös ensimmäiset suuret huvilat, joista nimekkäimmät sijaitsivat rauhallisen ja kauniin Storträsket-järven rannalla. Huvilat saivat nimensä aikansa romanttisen hengen mukaisesti: Surutoin, Ilonlinna, Lintula, Kotikulta jne. Samankaltaisia nimiä esiintyi myös muualla Suomessa.
Kristiinankaupungin mahtimiehet perheineen saattoivat 1800-luvun lopulla omistautua suuren osan ajasta ilman taloudellisten huolien häivää vilkkaalle seuraelämälle. Kerrotaan, että kauppaneuvosten ja laivanvarustajien suurin huvi oli istua suurten huviloidensa verannoilla ja nauttia keltaista punssia sekä samalla ruokkia riikinkukkoja. Varhaisvaiheen huvilat sijoittuvat lähelle kaupunkia Hemgrundetiin, Högholmeniin, Snellmansuddeniin ja Storträsketiin. Myös Skatan alueelle alettiin rakentaa huviloita jo 1800-luvulla. 1940-luvulta lähtien on Kristiinankaupungin saaristoon rakennettu runsaasti kesämökkejä."